COMMUNITY CENTER

SURRY SCHLABS STUDIO  •  SPRING 2019

1:1/16 SCALE MODEL  •  CHIPBOARD, FAUX TURF, FAUX PAVEMENT

DIGITAL COLLAGE, DRAWINGS, AND RENDERINGS

The site for the Community Center is the mid-block parking lot situated between Chapel, College, Crown, and High Streets in New Haven, Connecticut. The Community Center explores, examines, scrutinizes, and celebrates the social, historical, and cultural contexts of food production, consumption, and education, at the scale of a community. 

The Community Center accommodates space for learning, dining, a library, a kitchen, and an area for gym and play. The programmatic elements surround a large courtyard area replete with green spaces that can be used for cultivation, activities, or relaxation.



Before I started designing the Community Center, I explored and photographed the site, and with the images I created a ‘profiile’ of the area.

This collage contains information from the site itself—architectural details, graffiti, plants, and signs—and five portraits taken of people who partake in some sort of activity around the site. The five portraits highlight the variety of functions that occur in this urban block of New Haven; the first portrait is of an employee of a nearby eyeglass store, the second is of an employee of a nearby restaurant, the third is of a musician who performed at the neighboring music hall, the fourth is of a street musician, and the fifth is of a parking stand attendant.

This collage functions as a representation of the Community Center’s immediate setting, and it highlights a select number of community members who might find themselves utilizing the Center.











Considering the complex social history and diverse population of New Haven, the Community Center seeks to be accessible by various points of entry and aims to draw people together through the shared experience of green spaces and food consumption.

In an effort to remain conscious of the variety of seasons in New Haven, the Community Center offers both indoor and outdoor circulation between the programmatic elements. The main programmatic elements can be accessed at ground level by walking through the central green space. If one prefers to stay indoors, they can use the upper floor to navigate from one area to another. The upper floor features a walkway which spans the entire circumference of the Center and occasionally merges into building functions.



The main programmatic elements can be accessed at ground level by walking through the central green space. If one prefers to stay indoors, they can use the upper floor to navigate from one area to another. The upper floor features a walkway which spans the entire circumference of the Center and occasionally merges into building functions.







Lower floor plan

floor plan 1


Upper floor plan



Section/elevation rendering looking north towards Chapel Street



Section/elevation rendering looking west towards High Street