LITTLE LEAGUE CENTER

TURNER BROOKS & ADAM HOPFNER STUDIO  •  FALL 2019

1:1/8 SCALE MODEL  •  FOAMCORE, 3D PRINTING, CHIPBOARD

DIGITAL DRAWINGS

The site for the Little League Center is the baseball fields located near Beaver Ponds Park in New Haven, Connecticut. The fields are used by the Walter Pop Smith Little League Baseball Team, a group whose members are children from the New Haven area, many of whom come from socioeconomically disadvantaged backgrounds.

The children who participate in after-school baseball practice often do not have anywhere to go between school and practice. The Little League Center seeks to address this issue, and it provides additional amenities with the goal of turning the entire area surrounding the baseball fields into a safe, family-friendly park.




The primary functions of the Little League Center are located within a complex that is nestled between the two fields and the parking lot. Within this main complex are two press boxes, a concession stand, a clubhouse, a library, a study room, and two outdoor batting cages.

Additional amenities are located throughout the park; two basketball half-courts, a skate park, and a playground provide opportunities for family and friends to partake in outdoor activities between games.





I rotated the two fields at Beaver Ponds Park so that they run parallel to each other, with the intention of creating a connective tissue between them. I also included ample ‘traditional’ baseball stadium seating, slightly altered to retain a sense of organicism and fluidity. The connective tissue is an above-ground pathway that runs between the stadium seating, allowing for seamless acces to both fields and ground level.



The creation of raised stadium seating resulted in free space beneath the seats; to make use of this, I tucked certain elements of the program (concession stand, bathrooms, storage) in the unused space underneath.

The two free-standing structures are the library + study room and the clubhouse. These two buildings are separate from the main connective tissue due to the fact that their function is not entirely related to the baseball game, and they benefit from having a removed location. 





Lower floor plan

Upper floor plan



Section of concession stand, storage, and press box



Section of library + study room



Section of clubhouse